Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 22:00 - Уорън Бъфет не вярва в повторение на кризата в САЩ
Автор: fmoney Категория: Бизнес   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
0



Противно на прогнозите на експертите, финансова криза в САЩ скоро няма да има. Такова мнение изказа американския милиардер Уорън Бъфет, един от най-успешните инвеститори в историята. Обръщайки се към акционерите на инвестиционното дружество Berkshire Hathaway в годишно послание, У. Бъфет начерта стратегически план за дейността на фонда през 2011 г. - най-големи инвестиции в икономиката на САЩ. Става въпрос за $ 38 милиарда от излишъка на Berkshire Hathaway.

Прогнози: Защо някои анализатори са песимистично настроени?

Политици, държавни служители и финансови експерти единодушно твърдят, че световната финансова криза, която помете планетата през 2008 г., е завършила и националните икономики (и като цяло - световната икономика) бавно, но сигурно си завръща позициите от преди кризата:
• Въпреки това, все повече се чува, че е възможна втора вълна на световната криза. За възможността от нова финансова криза предупреди и още един влиятелен човек - ръководителят на Международния валутен фонд, Доминик Строс-Кан. Растящата безработица и протекционистични бариери пред международната търговия и финанси, причинява "напрежение”, което може да стане благодатна почва за развитието на втората вълна на кризата;
• в по-голяма или в по-малка степен са оправдани прогнозите на експертите за възникването на световната продоволствена криза
• Инфлацията в Европейския съюз достигна най-високата стойност от началото на глобалната рецесия.
Най-големи проблеми експертите смятат, че са в икономиката на САЩ и Китай. Ако една от великите сили спука следващия "кредитен балон", вълната на кризата неминуемо ще обхване целия свят.
Хауърд Френд, технически анализатор в MIG Bank, посочва факта, че сега Федералният резерв в САЩ помпи националната икономика със стотици милиарди долара, които американските банки ползват за спекулативна търговия с акции на минни компании (петрол, метали, злато и т.н.). Но през лятото, когато Фед спре да инвестира огромни суми във финансовата система на САЩ, "кредитния балон" няма да оцелее.
По-рано тази година, Блумбърг проведе анкета сред международните инвеститори за ситуацията в Китай. 45% от запитаните смятат, че финансова криза ще избухне в Китай през следващите 5 години, но 40% от инвеститорите смятат, че финансовия крах на Китай ще е по-късно, след 2016 година. И само 7% от инвеститорите смятат, че Китай ще  избегне финансова криза.

Възстановяване на националната икономика на САЩ

Кризата в САЩ се заражда от 2002-2006. През това време има бум на пазара на жилища. Пазарът на недвижими имоти и свързаните с него ипотеки е нарастнал с около 50% годишно, въпреки, че дотогава той се увеличаваше с не повече от 10% за една година:
• заедно с бума на пазара на жилища се  увеличил и "балона" под формата на инструменти, така наречените секюритизации. Това е процес, при който с дадените кредити се пускат облигации, а с парите от тяхната продажба се издават за нови кредити;
• по-късно, са издадени и производни инструменти – дериватите. Американският финансов пазар се превърна през годините в огромна плетеница от стотици милиарди долари.
Разбира се, ситуацията е станала нетърпима, а все повече инвеститори се позоваваха на рейтинги, а не на здравия разум.
Американската икономика все още е слаба, след последната криза, заяви Х. Френд, и повече или по-малко сериозен скок на цените може да доведе до нова икономическа рецесия:
• Американските власти правят всичко възможно да попречат на това - съкращават държавни програми, отменят данъчните облекчения за големите компании, а Обама насърчава чуждестранните инвеститори да инвестират в икономиката на САЩ най-малко 2 трилиона щатски долара;.
• за намаляване на отрицателното търговско салдо, нарастващо през последните години, Вашингтон се опитва да върне в страната американското производство, което е в чужбина. Завръщането му не само ще намали дефицита, но ще създаде милиони нови работни места и ще намали безработицата. В подкрепа на доктрината на американските власти се обявиха такива гиганти като Caterpillar и General Electric.

Трябва ли да се доверите на думите на Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет смята, че икономиката на САЩ ще се спаси от големите инвестиционни вливания:
• основен стимул за чуждестранните инвеститори - привлекателност: парите, както той обича да казва, "винаги се развиват в страната на възможностите”, а в САЩ, по рано и сега има такъв атрактивен потенциал;
• Според У. Бъфет, нова криза може да бъде предизвикна от вълненията на стоковия пазар. Акциите на стоковите дружества могат да претърпят колапс, но това е шанс за международните инвеститори да получат по-високи печалби в близко бъдеще.
Трябва ли да се доверите на думите на У. Бъфет? Неговата компания Berkshire Hathaway е сред десетте най-влиятелните компании в САЩ, занимаваща се с инвестиции и застраховки. Berkshire Hathaway контролира повече от 40 големи компании в различни отрасли - финансови услуги, бързооборотни стоки, бижутерия, строителни материали, храна и т.н. В портфейла на фонда са акциите на Coca-Cola, Wells Fargo, American Express, Exxon, Moody"s, и т.н.
Самият 80-годишният милиардер - легендарна личност. Един от най-богатите хора в света, той е скромен и непретенциозен (все още яде в ресторантите за бързо хранене и живее в къщата си с площ от 550 кв. м, купена през 1958 за $ 31 500), У. Бъфет следва стратегия за дългосрочни инвестиции в подценени акции на дружества, които имат висок потенциал. Един долар, вложен в неговата компания Berkshire Hathaway в момента на създаването му през 1965 г., понастоящем възлиза на повече от $ 5000.
Mig Bank - швейцарската инвестиционна банка, която е специализирана в предоставянето на брокерски услуги на Форекс пазара на клиенти в над 120 страни (5 региони на земното кълбо). Компанията е една от ключовите фигури на Форекс пазара.
www.fmoney.info


Тагове:   криза,   Уорън Бъфет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fmoney
Категория: Бизнес
Прочетен: 61287
Постинги: 23
Коментари: 29
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930