Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 14:54 - Каква е бедността в Америка и Европа?
Автор: fmoney Категория: Бизнес   
Прочетен: 4150 Коментари: 0 Гласове:
0



Бедността е социален проблем, присъщ на всички страни по света. Например, във Франция и Русия броят на хората, живеещи под прага на бедността е една и съща (13%), докато в САЩ е повече от 14,3%, а в ЕС - 17%. Изненадани ли сте? Не, статистика не лъже, но под праг на бедностт в различни страни по света означава много различни неща.

Какво е бедност? Или какви критерии използват икономисти

Бедността  е икономическото състояние на дадено лице, в което той не е в състояние да удовлетвори своите минимални нужди за съществуване. Разликата тук е:
* Световната банка определя бедността в световен мащаб с доходи по-малко от 1.25 долара на ден.
* Но в САЩ, Германия, Франция, Великобритания и други богати държави в света има различни критерии за определяне на бедността.

Американският стандарт на бедност ... или защо 14% от американците ежегодно са "бедни и нещастни"

Под линията на бедността в САЩ, според официалната статистика, попада население от 14,3% или 43.6 млн. души. Изчислява се от жизнения минимум да съществува човек умножен по коефициент 2.5, което възлиза на малко повече от $ 1 000 на месец.

* Гражданите, чийто доход е под равнището на бедност, получават различни форми на подпомагане от държавата, в която пребивават. На бедните помогат много социални и благотворителни организации. Освен това, тази помощ не е задължително да дойде под формата на пари - бедните американци получават талони за храна, безплатни вещи, правото на свободен достъп до кафенета, ресторанти, кина, перални и др;
* Ако американец не получи най-малко $ 700 за един месец, той се отнася (неофициално, разбира се) до най-ниската категория на просяците;
* Но! Над 90% от официалните бедни и нуждаещи се американци имат домовете - къща или апартамент. Почти всички бедни хора в САЩ имат кола (понякога две или дори повече), разбира се не е нова кола, но доста прилична за предвижване.
* Почти всички бедни използват мобилни телефони и имат домашен компютър, свързан с интернет;
* Половината от бедните са здравно осигуряване (федерално или местно);
* 90% от децата на бедни семейства получават в училище безплатна храна, възможност (отново безплатно) да отидат със съучениците си на екскурзия, да посещават музеи, изложби, библиотеки. Вярно е, че висшето образование за бедните деца е по-трудно - той трябва да бъде или добър спортист, за да получи стипендия за обучение или да служи 5-7 години в армията.
* Сред пенсионерите (т.е. тези над 65 години) бедни са едва 6%. Това са най-вече онези, които нямат трудов стаж. Американските възрастни хора не плащат данък, ако доходите им са по-малко от 20,9 хиляди долара за година, (средна годишна заплата в САЩ е малко повече от 44 хиляди щатски долара). За храна в САЩ се харчат средно по 12,3%, така че американските пенсионери имат достатъчно пари за пълноценен живот (включително за туристически пътувания в чужбина, ваканционни селища, а у дома те официално са регистрирани като бедни, нуждаещи се от грижи от държавата и многобройни фондации).
* Приблизително 60% от американските домакинства с доходи под прага на бедност получават най-малко един вид не-финансова помощ, а 20% от тях - дори помощ под формата на пари. Нефинансовата помощ - това са храни (един от девет американски купува стоки с карти за бедни), медицински услуги и т.н.

Но най-важното - правителството на САЩ дава на бедните възможност да избягат от лапите на бедността. Използването на този шанс не е от всички, въпреки, че в Америка са широко разпостранени безплатни програми за получаване на нови професии - старата истина е, че е по-добре да дадем на хората въдица, а не просто от време на време да даваме рибата. "Вие искате да помогнете? Работа! "- Това е принципът на националната система за социално осигуряване в САЩ. Трудещите се, не само повишават нивото на доходите си, но и поради пенсионни вноски в момента осигуряват безпроблемно пенсиониране. Освен това, помощта за обучение и заетост е за всички, включително и пенсионерите и хората с увреждания. Общо 2,6% от работещите американци живеят под прага на бедността. Така че е трудно е да се сравнят живота на американския беден човек и живеещия в бедност човек в развиващите се страни.

Какво означава бедност в Европа?

Бедността в Европейския съюз, който включва 27 страни, е малко по-висока отколкото в САЩ - 17%, което се равнява на близо 85 милиона души (повече от населението на най-голямата европейска държава - Германия).
* Най-бедните са в бившите социалистически страни - Латвия (26%), Румъния (23%), България (21%), Литва (20%). Най-малко бедни хора, парадоксално, има в бившата социалистическа страна - Чехия (9%). Златната среда се заема от Германия (15%), Швеция, Дания, Австрия (12%).
* Бедните в ЕС са онези граждани, чиито доходи (включително социално осигурените) са по-малки от 60% от заплатите в страната на пребиваване. Заплатите в страните от ЕС са различни, така че бедните в Люксембург, получават по-малко от 18 500 евро на година. В Дания, равнището на бедност е 14,5 хиляди, Ирландия - 13,7 хил., Великобритания - 13,1 хил., Швеция - 12,1 хил., Финландия - 11,8 хил., Германия - 10,9 хил. . Най-ниския праг на бедност е фиксиран в Румъния (1,1) и България (1,3 хиляди).
* Бедността в Европа не се определя от доходите, а по наличието на материални блага. Евростат (европейската статистическа агенция) определя девет вида на богатство: възможност да се яде месо (пилешко, риба) най-малко през ден, притежаването на автомобил, пералня, телевизор, телефон, поне една седмица почивка, прекарана извън дома, възможност за заплащане на непредвидени разходи (т.е. наличието на спестявания), способността да се поддържа необходимата температура на жилищата и т.н. Ако най-малко 3 от тези неща не са на разположение, то семейството трябва да се счита за бедно.
* Бедните европейци получават финансова помощ от държавата. В Германия, например, безработно семейство с две малки деца, не само получават помощи (повече от 1,1 хил. евро на месец), но апартамент от 90 квадратни метра, безплатни услуги и много други привилегии. В този случай, за разлика от американците, работещите германци не винаги се чувстват по-добре от безработните, следователно 1,3 милиона германци, в допълнение към заплатата, получават социални помощи.
* В скандинавските страни (Финландия, Швеция, Норвегия, Дания) работят по социален модел, където бедните са истински аутсайдери (например, наркомани). В тези страни има "обществен договор" - богатите плащат за бедните (в Дания, например, 2/3 от БВП се преразпределя чрез данъчната система). Един на всеки пет от тези страни живеят от социалните помощи ( безработица, инвалидност и др.) Концепцията за "дългосрочна бедност" е необичайна за всички скандинавци.
* Европейците харчат за храна, колкото американците, например – във Франция - 14% от доходите, във Великобритания - 11%. В Европа бедните разполагат с достатъчно пари да си купят не само стоки за дълготрайна употреба (битова техника и дори нова кола), но също така и да спестят, да си осигурят образование и здравни услуги.

Картината на бедността в Америка и Европа ще бъде по-розова, ако не са ... емигрантите. Тези от най-бедните страни в Африка, Азия, Латинска Америка, отивайки в богатите страни се задоволяват с минимума, който е десетки (дори стотици) пъти над нивото на доходите в собствената им родина. Повечето от тези емигранти нямат особени  умения, като те се използват в селското стопанство, строителството, корабите и др.

www.fmoney.info


Тагове:   Америка,   бедност,   Европа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fmoney
Категория: Бизнес
Прочетен: 61274
Постинги: 23
Коментари: 29
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930